Suzuki airco onderhoud

Airco service en -onderhoud

Frisse lucht. In de zomer én in de winter. De airco in uw auto zorgt ervoor. Een goede airco in uw auto is wel zo fijn. Het verhoogt het comfort en zorgt er voor dat u comfortabel achter het stuur zit. Maar een airco heeft regelmatig onderhoud nodig. Dit voorkomt hoge reparatiekosten. Auto Camminga zorgt ervoor.

Verlies koudemiddel

De airconditioning werkt als een koelkast. Een vloeistof (koudemiddel) onttrekt bij verdampen warmte aan zijn omgeving. Dat verdampen en weer naar vloeistof omzetten (condenseren) gebeurt in een gesloten systeem. Toch verliest een auto-aircosysteem 5 tot 10% koudemiddel per jaar bij normaal gebruik. Als er te weinig koudemiddel in het systeem zit zal de airco minder goed presteren.

In een uiterst geval zal de airco uitschakelen om schade aan de dure onderdelen te beperken. Een airco compressor bijvoorbeeld kost al snel € 800,-. Met regelmatig onderhoud voorkomt u deze kosten.

Een frisse auto in de auto

Muffe lucht?

Mocht u muffe luchten in de auto hebben als u de airco gebruikt, dan komt dat in veel gevallen door bacterievorming op de verdamper, en/of een vervuild interieurfilter. Dan is het aan te raden om bij een servicebeurt ook gelijk de verdamper te laten reinigen tegen muffe geurtjes.

Vergeet ook niet het interieurfilter regelmatig te (laten) vervangen. U kunt zelf ook iets doen, namelijk de airco zo goed mogelijk gebruiken. Ook in de winter.

Waaruit bestaat een typische airco-servicebeurt?

Aircosysteem leeghalen. Aftappen koudemiddel vloeistof.

Controleren op lekken. D.m.v. afpersen met stikstof op 10 bar (dat is een best hoge druk).

Verwijderen vocht. Vacumeren.

Toevoegen compressorolie. Voor een goede smering.

Toevoegen UV-vloeistof. Om te kunnen controleren op lekken.

Vullen. Aircosysteem opnieuw vullen.

Voor optimaal airco gebruik volgen hier wat tips:

Om een hele warme auto snel af te koelen open je de deuren. Rijd vervolgens een stukje met de ramen open en zet de aanjager aan. Zodra de extreme warmte uit het voertuig is sluit je de ramen en schakel je de airco in.

Gebruik de recirculatiestand in je auto tijdens de opwarm- of afkoelperiode. Op deze manier wordt de gewenste temperatuur sneller bereikt. Is dit eenmaal het geval, laat dan de frisse buitenlucht weer toe tot het interieur, dat is prettiger en gezonder.

Zet de airco niet te koud. Meer dan 5 graden verschil met de buitentemperatuur is niet verstandig.

Voor een goede werking van het systeem en het behoud van de componenten moet de autoairco minimaal één keer per week minimaal tien minuten ingeschakeld worden. De afdichtingen in het systeem blijven dan namelijk soepel en gesmeerd en kunnen zodoende hun afdichtende taak optimaal vervullen. Als de airconditioning te lang op non-actief staat bestaat het risico dat de afdichtingen uitdrogen of beschadigen en gaan lekken.

Schakel de airco een paar minuten voor je arriveert op de bestemming uit. Zodoende krijgen schimmels en bacteriën minder kans om zich op je verdamper te nestelen en te gaan stinken. Ook kan je lichaam dan beter wennen aan de warmte.

Als de airco stinkt heb je grote kans dat of het interieurfilter vervuild is, of de verdamper, of allebei. Het interieurfilter regelmatig vervangen is een must, en de verdamper kun je ook het best elk jaar laten reinigen. Dit gebeurt optimaal als het reinigingsmiddel, meestal een schuim, direct op de verdamper wordt aangebracht.

Je kunt de airco ook gebruiken om je voorruit sneller te ontwasemen bij vochtig of nat weer.

Schrik niet als je een plasje condenswater aantreft onder de auto. Dat is normaal en duidt op een juiste werking van de airco.

Schrik ook niet als je airco niet werkt als het koud is buiten. Een airco werkt niet meer onder de 4 graden buitentemperatuur.

Laat je airco na 3 jaar controleren. Een airco verliest (zonder lekkage) zo’n 5 – 10% koudemiddel per jaar. Als het koudemiddelpeil te laag wordt kan de werking verminderen en kan het systeem beschadigen door verminderde smering. Reparatie is dan al snel erg kostbaar.

Het gebruik van de airco kost 3 tot 10 procent vermogen, en daarmee extra brandstof. Maak daarom altijd heel bewust gebruik van de airco en laat deze niet onnodig aan staan, maar schakel hem wel regelmatig in (zie punt 4 hierboven).

Dit is wat klanten zeggen

Auto Cammingha IconAuto Cammingha

Plutoweg 5, Leeuwarden

4,5 77 reviews

 • Avatar Rinse van Gans ★★★★★ 4 weken geleden
  Fijne garage met superservice.
 • Avatar pier de vries ★★★★★ 3 maanden geleden
  Prima service beurt voor mijn Mitsubishi Outlander. Vriendelijke en betrouwbaar advies. Plus vier nieuwe banden all season en met de leenauto bleef ik mobiel.
 • Avatar richard Kuijpers ★★★★★ 3 maanden geleden
  Al meer dan 15 jaar vaste klant. Ik heb er 3 auto's gekocht en ben er voor vele beurten geweest. ik ga pas weg bij dit sfeervolle bedrijf als zij weg gaan.
 • Avatar LSS Sijbesma ★★★★★ 7 maanden geleden
  Aardige en vriendelijke man
  Geen gladde praatjes
  Goede prijzen en service

Suzuki onderhoud monteur

Voordelen van Auto Cammingha

Hoge waardering door klanten

Scherpe Suzuki onderhoudstarieven

Suzuki diagnose apparatuur aanwezig

No nonsense aanpak

Specialist in Suzuki

Persoonlijke service

Zekerheid van BOVAG garantie

Bij Auto Cammingha bent u klant, geen nummer

30 jaar ervaring in Suzuki onderhoud

Ook interessant

Logo auto onderhoudsplan

Auto Cammingha Serviceplan

Het voordelige auto-onderhoudsabonnement met een vaste prijs per maand.

Mobiliteitspas na onderhoud

Pechhulp Service Card

Komt u met pech onderweg te staan, dan heeft u met de Pechhulp Service Card 24/7 gratis pechhulp in heel Europa. Dat is het gevoel van zekerheid.

Afleverpakketten bij aanschaf van een gebruikte auto

Occasion servicepakketten

Andere auto? Kies het afleverpakket dat het beste bij u past. U betaalt dus nooit meer voor iets dat u niet nodig heeft. Bekijk de mogelijkheden.